En sundhedsbus, et Cykelkongerige og en ambition

Kilde Pixabay.com

I Vejle Kommune er et forslag vedrørende børns evner i at cykle taget op til debat mellem byrådsmedlemmerne

Af Christopher Lange

Den 11. februar 2021 indstillede direktøren for børn- og unge i Vejle Kommune, Claus Svold, et forslag, som skulle koble Vejles værtskab for den 3. etape af Tour de France, klimaplanen og partnerselskabsaftalen ”Bevæg dig for livet” sammen med en ambition om at få flere børnehavebørn til at cykle.
En sundhedsbus skulle efterfølgende besøge de forskellige børnehaver med bl.a. cykler til de børn, som ikke har en cykel. 

Blandede meninger i udvalget
Lone Myrhøj (F), som er medlem af udvalget, mener blandt andet at ”Vi skal ikke styre mere end mest nødvendigt. Kommunen skal passe på med ikke at blande sig for overdrevent politisk,” siger hun. Lone Myrhøj var den eneste i børne- og familieudvalget, der stemte imod forslaget og begærede det til byrådet. Lone Myrhøj kunne også se et muligt problem hos de børnefamilier, som er mindre ressourcestærke, og derfor ikke vil kunne deltage på lige fod med de andre. ”Det stiller yderlige krav til forældrene, hvis et barn ikke har lært at cykle. Samtidig skal familierne også sørge for, at børnene har en ordentlig cykel, og det er ikke sikkert alle har råd til det.” 

Anja Daugaard (I), som er næstformand for børn- og familieudvalget udtaler derimod: 

”Målet har hele tiden været at motivere og lære børnene at mestre det at cykle,” 

Anja Daugaard pointerer, at sundhedsbussen, som skulle besøge børnehaverne, ville være løsningen for de børn, der ikke har en cykel. Desuden ser hun også en fordel i projektet ved at inddrage familier med andre kulturer: 

”Det ville være fantastisk, hvis vi kunne hjælpe andre med at stifte bekendtskab til det at cykle, også dem hvor det ligger længere væk fra.” 

Optimisme i institutionerne

I børnehaven Troldebakken er de entusiastiske i forhold til forslaget, men ser en udfordring i at skulle varetage opgaven på egen hånd: 

”Vi kan ikke kun påtage ansvaret for at lære børnene at cykle, men vi vil i hvert fald ikke være blokerende for at det kan lade sig gøre”, siger Hanne Stærk, Leder af Troldebakken. 

I børnehaven vil de hjælpe til, hvor de kan og støtte forældrene, der hvor det er muligt: 

”Vi vil informere forældrene om, hvad vi har fokus på, hvordan vi har tænkt os at gøre det her, og hvordan de kan bakke op om det derhjemme”, siger Henrik Lind, som er souschef for Troldebakken.

Debatten fortsætter

Direktøren for Børn- og unge i Vejle Kommune mener, at formålet med forslaget har været at gøre cyklen til et fællesskab, og at den formulering, som har fremgået i forslaget, er uheldig: 

”Cyklen er i år et fælles tema mellem skole og dagtilbud, og det har aldrig været intentionen at måle på hvor godt børnehaverne og forældrene lærer deres børn at cykle”

Lone Myrhøj er enig i at formuleringen lægger op til noget andet, nemlig at alle børn skal kunne cykle inden skolestart, i så fald skal forslaget skrives om. Hun uddyber også at debatten er vigtigt at tage, da den lægger op til noget større: 

”Hvor meget et det rimeligt at vi bestemmer over lærerne, pædagogerne, forældrene og børnenes tid?” Efter Lone Myrhøjs begæring tages forslaget op igen den onsdag 10. marts i byrådet.