Isolationsregler står i vejen for tinyhouses i Vejle

Af Isabella Balanchi

Næste år skal en række små, klimavenlige huse skyde op i Vejle. Ved budgetforliget for 2021 blev der bestemt, at der skulle skabes et boligområde til at bygge op til 50 Tinyhouses. Men isolationsreglerne kan måske sætte en stopper for byggeriet. Men isolationsreglerne for at få bygningstilladelse, vanskeliggør projektet.

Vejle Kommune har igangsat projektet som en del af et grønt initiativ. De små huse er nemlig langt mere bæredygtige, fordi de kræver færre byggematerialer. Men det er svært at opstille et Tinyhouse med de nuværende isolationsregler. Formand for teknisk udvalg, Gerda Haastrup Jørgensen, er bekendt med problemet og åben overfor, at Vejle Kommune kan henstille sagen til Folketinget med formål om at få ændret lovgivningen. Hun håber dog, at de kan finde et firma, der kan gennemføre projektet med den nuværende lovgivning:  ”Hvis det ikke findes en løsning på det, kan det være nødvendigt at gå den vej også. Som udgangspunkt skal det overholdes. Man kan jo godt prøve at lave en henvendelse, men der er lang vej.”

Knud Ivan Pedersen, der er tømrer og har erfaring med at bygge flytbare annekser, er i tæt dialog med kommunen om projektet. Han mener sagtens, at man kan bo i en bolig med det halve isolationsmateriale: ”Man må gerne bo i en fugtig, skimmelsvampsbefængt kælder på Kiddesvej, men du må ikke bo i et nyt, sundt indeklimahus, som du selv har bygget. Det giver ikke mening.”