Vejle Museumsinspektør: ”Størrelsen af værkerne går tabt”

Foto: Fra Hotel Magazine 

Vejle Kunstmuseum slår dørene op for ny udstilling. Udstillingen kan kun opleves digitalt. Dette har betydning for museumsgæsternes oplevelse af værkerne, mener museets inspektør.

Af Astrid Simone Kjær

I går åbnede dørene for den nye udstilling, Imprint, på Vejle Kunstmuseum. Kunstneren bag er danske Veronika Geiger. Men, den er ikke fysisk tilgængelig. Coronarestriktionerne har sat en stopper for, at gæster kan besøge museet. I stedet for kan udstillingen opleves digitalt på museets hjemmeside.

En digitaliseret udstilling: Fordele og ulemper 

Ifølge Vejle Kunstmuseums Museumsinspektør, Trine Grøne, er der både fordele og ulemper ved det digitale format, som udstillingen er tilgængelig på.

”Når vi nu desværre ikke kan invitere gæster ind og se den smukke udstilling, så forsøger vi at kompensere med, hvad vi håber, folk synes er, en god digital oplevelse.”

Dog finder Grøne, at den sanselige oplevelse af værket ikke er den samme:

”Den her sanselige oplevelse af at stå direkte foran et værk, altså størrelsen af værket, går tabt. Det kan man ikke omstille til en skærm.” 

Veronika Geiger deler museumsdirektørens holdning. Hun mener, at der er nogle åbenlyse udfordringer. 

”Selvom teknikken er god, både visuelt og formidlingsmæssigt, kan en digitalisering aldrig erstatte den fysiske helhedsoplevelse. Det tredimensionelle rum, går tabt.”

Dog finder Geiger muligheder i det digitale format.

”Men jeg synes digitaliseringen giver mulighed for en ny ramme rent formidlingsmæssigt, hvor beskueren kan vende tilbage til udstillingen og fordybe sig i den derhjemme.”

Når det er sagt, mener Geiger ikke, at den digitale version kan erstatte den fysiske oplevelse.

”Det er og bliver to helt forskellige oplevelser.”

Bagom Imprint

Udstillingen samles under navnet Imprint, der betyder både indtryk og aftryk på dansk. Hermed menes de indtryk og aftryk, der er sker mellem mennesker og naturen. 

I et videoindslag på Vejle Kunstmuseums Facebookside kan man høre Veronika Geigers udtale sig om udstillingens overordnede emne.  

”Udstillingens fokus er menneskets forhold til tid. Jeg forsøger at forholde mig til, hvad menneskets korte liv er for en størrelse, overfor jordens dybe tid.”

Hun håber, at udstillingen kan få besøgende til at reflektere over menneskets forhold til naturen:

”Overordnet for udstillingen, digitaliseret eller ej, håber jeg, at den kan skabe et rum for at reflektere over vores forhold til naturen og den tid vi lever i.”

Imprint er gratis tilgængeligt på museets hjemmeside de næste to måneder.