Færre rygere tilmelder sig Vejle Kommunes rygestopforløb

Kilde: Pxhere.com

Corona-nedlukningen har efter alt at dømme haft stor betydning for antallet af Vejlensere, der ønsker at kvitte cigaretterne ved at tilmelde sig et rygestopforløb hos Vejle Kommune. 

Skrevet af Anton Sigaard

Blot 12 deltagere havde tilmeldt sig et rygestopforløb i december 2020, hvor der til sammenligning var hele 92 tilmeldte i januar samme år.

Det viser et referat fra Vejle kommunes Sundheds- og Forebyggelsesudvalg. Årsagerne til det store fald i deltagere skyldes primært corona-krisen, fortæller Tina Staalsen, rygestopskoordinator i Vejle Kommune.

”Vi har oplevet et stort fald i henvisninger fra Sygehus Lillebælt under Corona-krisen, hvilket til dels forklarer faldet i antallet af deltagere til vores rygestopforløb. Samtidig er antallet af borgere, der henvender sig på egen hånd også faldet. Dette kan skyldes, at rygerne på grund af deres helbred og eventuelle lungesygdomme er ekstra påpasselige i disse tider”.

Motivationen skal holdes ved lige

Inden Corona-krisen gjorde sit indtog, benyttede Vejle Kommune sig af store hold på op til 30 deltagere i deres forsøg på at få flere til at droppe cigaretterne. Og det havde Vejle Kommune stor succes med.

Tina Staalsen forklarer uddybende, at deltagerne på de store hold i mange tilfælde har nemmere ved at forblive motiveret i deres kamp for at blive røgfri, da de kan sparre med hinanden. 

Men under Corona-krisen har Vejle Kommune måttet ty til andre midler for at holde deres deltagere motiveret for at kunne stå imod rygetrangen. Behandlingsforløbet er primært ændret til at fokusere på den enkelte deltager, hvor rygestopsrådgiverne guider deltagerne telefonisk. Og det har stillet store krav til forløbets deltagere til at holde motivationen ved lige, når de ikke har mulighed for at spare med andre end rygestopsrådgiveren.

Individuel behandling kan være en fordel

Det er dog ikke alle, der savner dynamikken og fællesskabet fra de store hold, fortæller Tina Staalsen. ”Vi oplever, at der er nogle borgere, der faktisk sætter pris på, at forløbet er individuelt, så de ikke skal forholde sig til andre end rådgiveren”.

En anonym deltager har nydt godt af, at forløbet har været individuelt under corona-krisen. Deltageren ønsker at være anonym, da rygestoppet for deltageren er en privatsag. (Navnet kendes af redaktionen). Deltageren fortæller: ”Det er en fordel for mig, at det er individuel rådgivning og ikke foregår på store hold, fordi mit rygestop er en personlig ting for mig. Jeg er ikke sikker på, jeg havde tilmeldt mig, hvis jeg skulle mødes i grupper med andre”.

Vejle Kommunes rygestoprådgivere har store håb til, at de efter påsken igen kan begynde at samle større grupper, da det bliver efterspurgt af langt de fleste tilmeldte.