Vejle er stadig bedst til kræftbehandling

Fotograf: Charlotte Dahl

For sjette år i træk er Vejle Sygehus blevet udnævnt som det bedste i Danmark til at behandle kræftpatienter. Det sidste års tid har man været nødt til at gribe dele af behandlingen anderledes an, fordi man ikke altid kan mødes fysisk.

Af Karen Maschoreck

Fagbladet Dagens Medicin kan igen i år erklære Vejle Sygehus for det bedste kræftsygehus i Danmark. Selvom man på kræftafdelingen ikke har oplevet, at corona-virus påvirker antallet af kræftpatienter, så har covid-19 naturligvis spillet en rolle. Ét af de helt store fokuspunkter har været, at kræftpatienterne ikke skulle føle sig unødigt udsat for smitte. Lars Henrik Jensen, ledende overlæge på onkologisk afdeling, fortæller, at en del af strategien har været, at man på tværs af Sygehus Lillebælt har adskilt kræftpatienter og coronapatienter:

”Hele Vejle Sygehus er faktisk holdt corona-fri. Vi har sygehus sammen med Kolding Sygehus, og dernede har man så haft et corona-afsnit, der har taget sig af de smittede,”

På sygehuset har man prioriteret at tage de samtaler, der drejer sig om svar på undersøgelser eller patienternes generelle ve og vel, telefonisk eller ved videosamtaler over internettet. På den måde har Vejle Sygehus undgået, at patienterne skulle køre for meget frem og tilbage fra sygehuset, og på samme tid undgået kontakt med for mange mennesker.

Kan godt håndtere udsving i kræftpatienter

Nye undersøgelser har vist, at der det seneste år er blevet stillet 2800 færre kræftdiagnoser end normalt. Lars Henrik Jensen fortæller, at man på Vejle Sygehus specielt frygter, at det er de diagnoser, der bliver stillet tidligt i kræftforløbet, der primært har været i nedgang:

”Det vi lidt frygter nu er, at folk går og venter og negligerer symptomer, og så kommer de først, når der er sværere symptomer, som så er udtryk for at sygdommen er mere udbredt og sværere at helbrede,”

På sygehuset frygter man de konsekvenser, det kan have, at patienterne får stillet diagnosen sent, men sygehuset kan godt håndtere, hvis der som følge af faldet i tidligt stillede kræftdiagnoser, i en periode er et større pres på afdelingen:

”Vi er vant til at kunne klare udsving og stadigvæk kunne give en god behandling. Vi skal nok kunne hjælpe de patienter, der kommer og give dem den terapi, de har brug for. Vi planlægger altid efter, at der kommer lidt flere, end der egentlig gør,”

Vi har uden held forsøgt at kontakte de Praktiserende Lægers Organisation i Vejle for at få indblik i, om man hos de praktiserende læger i kommunen har oplevet et stort udsving i antallet af patienter, der har henvendt sig med kræftsymptomer.