Indsamling igen tvunget digitalt: Svært at nå i mål

Illustration: Laura Lucia Rebollar Bach

På søndag slutter den årlige indsamling til Folkekirkens Nødhjælp. To sogne i Vejle samler også ind, men har indtil videre kun indsamlet en femtedel af deres mål. Hovedårsagen er, at Corona har tvunget indsamlingen til at foregå digitalt.

Af Laura Lucia Rebollar Bach

Blandt mange andre samler Mølholm og Vinding sogne i Vejle penge ind til Folkekirkens Nødhjælp. Indsamlingen startede for to uger siden, og sognene havde et mål om at indsamle 12.000 kr. Det er baseret på andre års indsamlinger, fortæller kirketjener i Mølholm kirke Kristina Pors. 

I dag er der 4 dage tilbage, indtil indsamlingen er overstået, og de har kun rejst 2.500 kr. Det svarer til en femtedel af målet. Hovedgrunden til det er, at indsamlingen er tvunget digitalt grundet Corona, fortæller hun. 

”Når man går rundt og banker på døre, får man tit mere støtte, fordi man har mulighed for at udbrede budskabet om det arbejde, vi gør.”

Digitale udfordringer ved indsamlingen

”Hjælpen skal frem, selvom vi må blive hjemme”, sådan lyder Folkekirkens Nødhjælps slogan til årets indsamling, der foregår digitalt. Men i følge Poul Kjar, der er pressechef for Folkekirkens Nødhjælp, er det en svær øvelse. 

”Vi har forsøgt at overføre den måde, vi plejer at samle ind, til et digitalt format. Vi skal sørge for, at vores frivillige er trygge, når de hjælper. Men vi ser, at stort set alle indsamlinger, der har været i løbet af pandemien, har givet væsentlig mindre end dem før.”

Sidste år fik indsamlingen ekstra opmærksomhed, fordi det skulle have været afholdt tre dage efter, at Danmark blev lukket ned. I år er indsamlingen mere udfordret, fortæller Poul Kjar. 

”Sidste år fik vi samlet næsten 5 mio. ind. Det er kun halvdelen af, hvad vi almindeligvis ville få fra dør til dør indsamlinger. Vi var heldige sidste år med omtalen, men i år er vi bare en af mange, der er blevet aflyst, så vi er spændte på, hvordan det kommer til at gå”. 

God samvittighed ved at hjælpe 

En af dem, der har doneret penge til Mølholm og Vindings indsamling, er Karen Klingenberg. Hun så et af de opslag, hendes barndomskirke havde lavet på Facebook, som reklame.  

”Jeg bruger jo ikke så mange penge lige nu, så jeg tænkte jeg gerne ville støtte. Og så får man jo bare god samvittighed af at hjælpe.”

Karen fortæller dog, at hun måske ikke selv havde doneret på denne måde, hvis hun havde været mere presset økonomisk, og skønner det kan være en af grundene til, at donationerne er lavere i år. 

”Jeg plejer at melde mig som indsamler, fordi jeg synes, at det er mere overskueligt at donere min tid end mine penge. Hvis jeg stadig var studerende, havde jeg nok ikke doneret.”

Stadig optimisme hos Mølholm kirke 

Det er dog svært at sige, om der var blevet samlet flere penge, hvis indsamlingen havde været fysisk frem for digital, fortæller Kristina Pors. Sammenlignet med Hedensted og St. Dalby, der allerede har indsamlet 17.300, er Mølholm og Vinding Sognes indsamling ganske beskeden. Men hun påpeger, at det er en helt forkert måde at se det på. 

”Det er jo ikke en konkurrence imellem sognene. Uanset hvad, så er vi tilfredse, fordi det er penge, der går til et godt formål.” 

Man kan støtte sagen ved at besøge Mølholm og Vinding Sognes Digitale indsamlingsside på indsamling.nodhjaelp.dk

Et billede, der indeholder tekst

Automatisk genereret beskrivelse