Guld og grønne genbrugsbutikker

Billede af Røde Kors Vejle. Fra Facebook (Med tilladelse).

På trods af strammere krav til hvordan butikkerne måtte genåbne, var sidste uges genstart af genbrugsbutikkerne en næsten uhørt succes.

Af Hans Christian Blønd

For enden af regnbuen ligger krukken med guld. Men i denne historie er guldkrukken en 800kvm stor, grå bygning med udsigt ud til bagsiden af et storcenter. Her ligger der nemlig en Røde Kors butik.

At denne butik er lavet af guld, kunne man i hvert fald tro, hvis man kigger på sidste uges omsætning. Det var her, at visse butikker måtte genåbne, og det var der ingen tvivl om hos genbrugsbutikken. Ifølge Henning Wichmann Andersen, som er formand for Røde Kors i Vejle, var omsætningen omkring 300% større end en gennemsnitlig uge.

Nutidens trend

At genåbningen af butikkerne ville blive stort, kom ikke bag på formanden: ”Vi havde lært fra den første genåbning, at der sker et skub, når man åbner. Men at det ville gå så godt, det kunne vi slet ikke have forudset.”

Han er dog også opmærksom på, at tingene med tiden ville normalisere sig. Men succesen skriver sig blot ind i historien om, hvordan genbrugsbutikkerne har oplevet en stigende popularitet igennem de seneste år.

For stigningen i salget af genbrugsvarer er på ingen måde nogen ny tendens. Tal fra Røde Kors viser, at salget i deres butikker er steget fra 129.000.000 kr. i 2014, til 194.000.000 kr. i 2019. En stigning på 50%.

Provinserne er også med

Den store Røde Kors butik er dog intet særtilfælde i Vejle Kommune. Næsten alle af de 10 Vejle-placeret genbrugsbutikker, som VejleViseren har talt med, oplevede en eller anden form for salgsrekord ovenpå sidste uges genåbning.

Danmission i Mølholm slog deres otte år gamle rekord. Røde Kors i Egtved solgte for 28% mere end i samme periode sidste år. Mission Afrika i Brejning slog deres årsrekord og måtte sætte en ekstra person på arbejde for at kunne håndtere de sultne genbrugs-kunder.

Men de gode salgstal for sidste uge var også tiltrækkende og næsten nødvendigt for mange af butikkerne. For på trods af de sidste måneders nedlukning, har butikkerne ikke modtaget færre varer. Det har ført til proppede depotrum og fyldte containere. Og mange butikker melder stadig, at de har for mange varer liggende. Nogle har endda måtte afvise varer.

Hvordan Corona-krisen og nedlukninger har påvirket genbrugsbutikkerne, er ikke endeligt gjort op endnu. Men hvis man spørger Henning Wichmann Andersen, så tegner det alt sammen godt:

”Vi var nok i problemer, hvis vi ikke havde kunne åbne nu. Huslejen skal betales og således. Men nu er vi kommet godt i gang igen, og det skaber en optimisme blandt os alle.”